MALLORCA BOOM


Tonguebag_qui estima mallorca no la destrueix

Amb aquesta entrada al nostre blog volem iniciar una sèrie de publicacions amb la intenció de denunciar els desastres que s'estan duent a terme al llarg del nostre estimat Mediterrani.

 

Començarem amb una urbanització fantasma que es va decidir construir en una zona molt propera a Cala Romàntica (Manacor) i que degut a la crisi es va quedar aturada i abandonada al 2008.

 

Es tracta d'una urbanització de 77 cases unifamiliars idèntiques.

Ja no parlam només d'un desastre a nivell de destrucció de l'espai natural, sinó d'un gran desastre paisatgístic. Les construccions situades a sobre d'un turó són visibles des de gran distància. Com és habitual en aquests casos, les edificacions es desentenen totalment del territori i no s'hi integren de cap manera.

 

Aquesta no és més que un cas entre milers dels que va comportar la bombolla immobiliària. Però això a les nostres Illes ve de més enfora. No es tracta només d'una crisi sinó d'un model propiciat pel boom del turisme, d'una forma d'entendre el territori i de l'ús que se`n fa d'ell. 

 

Durant molts d'anys s'ha anat construint d'una forma frenètica, sense importar la qualitat del que es construïa, les seves implicacions socials ni ecològiques. Sembla que ningú va aturar-se ni un moment a pensar amb les conseqüències futures d'aquest comportament. 

 

Creiem amb total certesa que ja és ben hora de reformular aquest model i de pensar com volem que sigui el lloc on vivim i com volem deixar-ho a les següents generacions.

 

Hem d'apostar per un model de turisme basura que omple de formigó les nostres costes? Creiem certament que no.


Citem un fragment de text de Rem Koolhas extret del seu llibre Junkspace. El qual, tot i ser molt general, és realment interessant per reflexionar sobre aquest tema.

 

"...L'espai brutícia serà la nostra tomba. La meitat de la humanitat contamina per produir i l'altra meitat contamina per consumir. La contaminació combinada de tots els cotxes, motos, camions, autobusos i fàbriques explotadores del Tercer Món resulta una nimietat si es comparen amb el pols generat per l'espai brutícia. L'Espai brutícia és polític: depèn de l'eliminació central de la capacitat crítica en nom de la comoditat i el plaer. Petits països sencers adopten ara l'espai brutícia com a programa polític, estableixen règims de desorientació planificada, instiguen a una política de desorganització sistemàtica. No és això de "tot és vàlid"; en realitat el secret de l'espai brutícia es centra en ser promiscu i al mateix temps repressiu: a mesura que prolifera allò considerat com informe, el que és formal s'atrofia i amb allò totes les regles, les ordenances, els recursos..."Comentarios: 2
  • #2

    José Luis (jueves, 01 diciembre 2016 17:18)

    Interesante. Bonita web...

  • #1

    Llorenç (miércoles, 09 marzo 2016 20:30)

    Qui estima Mallorca no la destrueix!